Novi programi za mobilne uređaje
Mobilni uređaji, Mikro 12/2008
 
Visual Task Switcher pruža lep vizuelni prikaz pokrenutih programa koji omogućava njihovo isključivanje i prelazak iz progrma u program.

Operativni sistem Windows Mobile/Pocket PC


Vizuelni menadžer pokrenutih programa

Visual Task Switcher
Vizuelna alatka za kretanje između otvorenih programa u Windowsu u stilu aplikacije Dynamo 3, ali programirana u jeziku Win32 C++. Najnovija verzija podržava DirectX, a treba da je povežete sa dugmetom Application i funkcijom Autostart. Kada se pokrene, program prikaže prazan ekran, a nakon toga počinje da nadgleda zadatke koji se izvršavaju i omogućuje pamćenje izgleda ekrana. Da biste minimizirali ekran, samo ga pritisnite; kada ga ponovo aktivirate, daće minijaturne prikaze pokrenutih zadataka. Kada pritisnete minijaturni prikaz, aktiviraće se sa njim povezan zadatak. Aplikacija bi trebalo da radi sa svim ekranskim rezolucijama.Verzija: 0.961; besplatan; 371 KB

www.mikro.co.yu/veze/1761
Čuvar ekrana S2U2 ujedno je program za jednostavno zaključavanje telefona.
Zaključavanje kao na iPhoneu

S2U2
Nova verzija aplikacije Slide 2 Unlock koja omogućuje zaključavanje i otključavanje mobilnog uređaja u iPhone stilu. Možete je koristiti kao čuvar ekrana kada ne koristite uređaj. Nudi i funkciju prepoznavanja pozivaoca (CallerID), ali ona ne radi na svim uređajima, pa je prvo isprobajte. Takođe, na raspolaganju je i dopunski modul za kontrolu S2P kao i funkcija za upravljanje jačinom zvuka. Uputstva za instaliranje i podešavanje potražite u datoteci Readme.txt.

Zahtevi: uređaj Windows Mobile 5 ili Windows Mobile 6/6.1 ProfessionalVerzija: 1.32; besplatan; 2,8 MB

www.mikro.co.yu/veze/1762
Bluehoo omogućuje druženje s korisnicima koji su u dometu Bluetooth veze.
Ćaskanje preko Bluetooth veze

Bluehoo
Aplikacija za povezivanje u društvenu mrežu preko mobilnog telefona, u poslovne svrhe ili radi zabave. Koristi Bluetooth vezu da se poveže sa okolinom, prikazuje profile korisnika koje pronađe i omogućuje vam da otpočnete razgovor sa njima. Priložena je i Java verzija programa.Verzija: 1.0.1 beta; besplatan; 352 KB

www.mikro.co.yu/veze/1764
Berry Locator čuva vaš Berry od kradljivaca i pronalazi ga kada ga zaturite negde u kući.

Operativni sistem BlackBerry

Pronađite svoj Beri

Berry Locator
Bez obzira da li ste BlackBerry zaturili ispod jastuka ili zaobravili u kafiću, BerryLocator će vam pomoći da ga pronađete. Kada pošaljete e-poruku na BlackBerry telefon sa prilagođenim naslovom, on će početi da pravi najveću moguću buku, čak i ako je podešen da se javlja tiho. Ako ga ni posle toga ne nađete, to znači da je kod nekog drugog. Berry Locator će prikazati e-poruku na uređaju sa vašim detaljima koji će poštenom pronalazaču pomoći da vam ga vrati. Ako imate GPS BlackBerry uređaj, BerryLocator će vam poslati e-poruku sa položajem uređaja na mapi.

Zahtevi: BlackBerry OS 4.1 ili noviji uređaj.Verzija: 1.4.0; USD 7; 157 KB

www.mikro.co.yu/veze/1766
Ako vaš Symbian telefon nema opciju za snimanje razgovora, DuDu je izvrsna softverska alatka koja to omogućuje.

Operativni sistem Symbian

Snimanje razgovora za Symbian telefone

DuDu
Snimač razgovora na uređajima Symbian S60 3rd edition. Aplikacija se lako koristi, a nudi sve potrebne funkcije. DuDu koristi format AMR koji zauzima veoma malo mesta, pa na memorijske kartice možete da snimite sate i sate razgovora. Razgovore kasnije možete da pregledate, sortirate, brišete i presnimavate. Program podržava automatsko snimanje telefonskih razgovora, neograničeno vreme snimanje, snimanje u unutrašnju memoriju uređaja ili direktno na memorijsku karticu, rad u pozadini ili u interaktivnom režimu, upravljanje pomoću prečica sa tastature, pregledanje detalja snimljenih odlomaka kao što su broj pozivaoca, vreme i trajanje poziva, omogućuje zaštitu važnih razgovora, lako rekonstruisanje snimljenih glasova pomoću paketa Nokia PC itd. Program možete da pokrećete ručno, ili da podesite da se automatski pokreće kada se telefon uključi.

Zahtevi: Symbian S60 3rd Edition.Verzija: 2.0; USD 13,5; 103 KB

www.mikro.co.yu/veze/1768
Za lako organizovanje prečica s glavnog ekrana (ili tastature) upotrebite MagicScreen.
Ulepšajte grafičko okruženje "pametnog" (UIQ) telefona

MagicScreen (UIQ3)
Veoma snažna alatka za poboljšavanje i doterivanje interfejsa UIQ “pametnog” telefona. MagicScreen nudi pečice do omiljenih aplikacija i omogućuje zadavanje zadataka koji se mogu brzo pokrenuti sa glavnog ekrana. Za aplikacije, datoteke i česte zadatke možete da zadate i prečice sa tastature (najviše 16, i to samo na telefonima SonyEricsson). Aplikacija pritom ne menja ugrađene funkcije standardnog ekrana uređaja (operatera, oblast za poruke, medijski plejer i tajmer) niti prečice sa tastature za tihi rad, zaključavanje telefona i sl., a možete je koristiti u telefonima P900, M600 i W950. Broj, vrsta i raspored prečica se mogu prilagođavati, a možete da zadate i prečice do ugrađenih aplikacija kao što su Calendar, Notes, Tasks itd. Možete da prilagođavate i prozirnost panoa sa ikonama. MagicScreen je veoma stabilan i troši vrlo malo memorije, a može se podesiti da se pokreće kada se upali telefon.

Zahtevi:

• Symbian UIQ3

• Sony Ericsson P900, M600, W950Verzija: 0.3.3; USD 8; 176 KB

www.mikro.co.yu/veze/1769
Kompletan kontrolni centar za Nokia telefone: Nokia Communication Center.
Uredite podatke na svom Nokia telefonu

Nokia Communication Center
Pristupite svim porukama, adresama i kalendaru mobilnog telefona preko PC računara. Najnovija verzija omogućuje menjanje kalendara, podržava grupne kontakte, minijaturni prikaz kontakata, a sadrži i poboljšanja performansi i ispravke grešaka.

Zahtevi:

• Nokia PC Suite 7.0.8 ili novija verzija

• Windows XP SP 2 ili noviji, Windows VistaVerzija: 2.0 beta; besplatan; 17,7 MB

www.mikro.co.yu/veze/1770Motorola je uvek bila specifična, pa je korisnicima ovog telefona dosta teško da pronađu potrebne programe. Za uređenje datoteka i direktorijuma P2kCommander obavlja odličan posao.

Java programi

Transfer datoteka za Motorolu

P2kCommander
Aplikacija za upravljanje datotekama i direktorijumima u mobilnim telefonima Motorola p2k. Jedini je program koji omogućuje i pravljenje direktorijuma u sistemu datoteka, a omogućuje i upravljanje telefonima p2k-3g, kao što je Motorola E1000. Najnovija verzija omogućuje P2k povezivanje preko USB-a ili lokalne mreže, a prikazuje i veći broj datoteka ako se zada odgovarajući filtar datoteka.

Zahtevi: mobilni telefoni Motorola p2kVerzija: 5.0.6; besplatan; 378 KB

www.mikro.co.yu/veze/1772

Društvene mreže i lokacije kap što su Facebook, Picasa, Live score i dr. sada su dostupni i korisnicima Java telefona ako instaliraju program Snaptu.
Brzo pristupanje popularnim Web lokacijama i uslugama

Snaptu
Programčić pomoću koga možete da pristupite Web lokacijama Facebook, Picasa, Live score, Pub reviews, Movie reviews, RSS reader, Journey planner sa mobilnog telefona. Uz Snaptu telefon će ličiti na iPhone: instalirajte ovaj program da biste brzo pristupili najpopularnijim mrežnim uslugama. Softver za pregledanje fotografija Picasa omogućuje pregledanje javnih i privatnih Picasa Web albuma i traženje fotografija iz mobilnog telefona. Pomoću čitača RSS vesti možete da čitate omiljene izvore i Web dnevnike na mobilnom telefonu, bilo kad i bilo gde, i to besplatno. Najnovija verzija omogućuje i pristup mreži Facebook sa mobilnog telefona. Ne dozvolite da izgubite kontakt a prijateljima, pregledajte njihove profile, čitajte i pišite poruke, unapređujte svoj status. Snaptu omogućuje i pristup servisu Score24Live sa rezultatima fudbalskih mečeva, vestima, kometarima, turnirima i sastavima timova.

Zahtevi: MIDP 2.0, CLDC 1.1Verzija: 1.0.7; besplatan; 83 KB

www.mikro.co.yu/veze/1773Matematička mozgalica Sudoku vam pomaže da prekratite vreme dok čekate u nekom redu.
Poznata matematička ukrštenica za Java telefone

Sudoku (Java)
Poznata igra koja se u ovoj verziji za mobilni telefon sastoji od mreže od 9 x 9 polja podeljenih u devet kvadrata od 3 x 3 polja. Ako upišete pogrešan broj, on će biti označen crvenom bojom. Položaj sledećeg broja koji će biti unesen označen je žutim kvadratnim pokazivačem; možete ga pomerati pomoću strelica. Ako mislite da je broj koji ste uneli ispravan, možete da sprečite njegovo brisanje pomoću tastera * (kada je nepromenljiv, biće prikazan plavom bojom). Upotrebite dugme FIRE za brisanje broja na tekućoj poziciji, ili unestite 0 da biste obrisali brojeve. Ako ne uspevate da rešite sudoku, pritisnite dugme SOLUTION, ali u tom slučaju rezultat se neće pamtiti u spisku ukupnih rezultata igre. Da biste se vratili u početni ekran, pritisnite dugme BACK. U polja možete i da upisujete komentare pomoću tastera # (upotrebite ovu mogućnost ako niste sigurni koji broj treba da upišete u polje). U režimu komentara svako polje može da sadrži do četiri različita broja između kojih možete da se krećete pomoću tastera *. Ako prekinete igru, ona se snima i kasnije možete da je nastavite. Lista najboljih rezultata pamti deset vrednosti (uređenih prvo po nivou težine, a tek onda po vremenu). Ako želite da se takmičite sa prijateljima na identičnim zagonetkama, unesite broj za težinu od 0 do 99 (ovi rezultati ne pamte se u listi najboljih). Uživajte!

Zahtevi: MIDP 2.0, CLDC 1.0Verzija: 2.0.3; besplatan; 26 KB

www.mikro.co.yu/veze/1774
Uvek pokazuje tačnu poziciju uz pomoć GPS prijemnika (internog ili spoljnog): TrackMyJourney.
GPS navigacija

TrackMyJourney (Java)
Java aplikacija za mobilne telefone koja koristi GPS podatke za navigaciju, pronalaženje tačnog položaja, prikaz mapa i iscrtavanje putanja. Koordinate položaja prima tako što preko Bluetooth veze komunicira sa posebnim GPS prijemnikom (ili koristi GPS samog telefona, ako ga on ima). GPRS/3G/GSM veza telefona zatim se koristi za slanje njegovog položaja preko Interneta na Web lokaciju TrackMyJourney na kojoj možete da prikazujete položaj i da razmenjujete putanje sa prijateljima. Da biste pokrenuli program, morate da se registrujete na lokaciji TrackMyJourney, instalirate aplikaciju u mobilni telefon i pokrenete je. Na strani Main Menu>Settings unesite korisničko ime i lozinku za TMJ i upotrebite funkciju Main Menu>GPS>Connect GPS za pronalaženje Bluetooth GPS uređaja i povezivanje sa njim. Da biste uneli putokaze za nalog TrackMyJourney koji će se koristiti za navigaciju, upotrebite funkciju Main Menu>Web>Update Waypoints, a za slanje položaja na Web lokaciju upotrebite opciju Main Menu>Web>Enable Upload. Na strai Invitations pozovite prijatelje da vide kako napredujete, a u korisničkom vodiču (User Guide) potražite dodatne informacije o programu.

Zahtevi: MIDP 2.0, CLDC 1.1Verzija: 0.6.4; besplatan; 210 KB

www.mikro.co.yu/veze/1775
TSMobiles Terminal Service omogućava upravljanje udaljenim računarom kao Windows Remote
Upravljajte svojim PC računarom uz pomoć mobilnog telefona

TSMobiles Terminal Service Client for Mobiles
Odličan program za daljinsko pristupanje računaru sa telefona ili Symbian uređaja koji podržavaju Javu i GPRS, EDGE ili 3G. Pomoću aplikacije TSMobiles možete da radite sa poslovnim aplikacijama, da upravljate datotekama i izvršavate razne administrativne zadatke čak i kada niste pored računara. Program radi kao Windows Remote Desktop Protocol (RDP) klijent, što mu omogućuje da preko mobilnog telefona daljinski pristupi svim Windows računarima preko funkcije Terminal Service ili Windows Remote Desktop. Podaci koji putuju između terminalnog servera i klijenta terminalnih usluga standardno se šifruju.Upotrebite ovu aplikaciju da biste na vreme dali podršku klijentima ili da biste povećali mobilnost i produktivnost zaposlenih. Adrese i korisnička imena računara sa kojima se povezujete možete da snimite u adresaru, gde ćete ih kasnije lako naći na osnovu opisa. U režimu prikaza preko celog ekrana udaljeni računar zauzima ceo ekran telefona, a režim zumiranja omogućuje prikazivanje uvećanih delova radne površine sa više detalja. Između različitih režima rada možete da se krećete pomoću zadatih prečica, ali i da zadajete prečice za pritisak mišem i otvaranje menija u različitim telefonima. Aplikacija omogućuje i zadavanje standardne rezolucije radne površine; možete da prilagodite rezoluciju udaljenog računara tako da cela radna površina stane na ekran telefona. Takođe, možete da promenite orijentaciju radne površine (za 90 stepeni ulevo ili udesno) da bi vam bilo zgodnije da je gledate na mobilnom telefonu.Na raspolaganju je i napredna bezbednosna opcija za lozinku za pokretanje klijenta, što je naročito korisno u slučaju da telefon izgubite ili vam ga ukradu: niko neće moći da pristupi adresaru na udaljenom računaru, jer se on šifruje pomoću uvedene lozinke. Program je kompatibilan sa funkcijama Terminal Service Windowsa NT/2000/2003 i Remote Desktop Windowsa XP, a kada kupite licencu, sve kasnije nadogradnje su besplatne.

Zahtevi: Symbian ili drugi mobilni telefon koji podržava Javu i GPRS, EDGE ili 3G.

Napomena: Probna verzija može se koristiti nedelju dana.Verzija: 2.4.6; 35 USD; 730 KB

www.mikro.co.yu/veze/1776


[Kompletan tekst iz časopisa Mikro: 12/2008, strana: 96]